KOMENTAR DANA

SIPA skresala krila Labudovima

Nermin Demirović. Avaz

Piše: Nermin Demirović

12.11.2019

Kada je jednom Mišel Platini (Michael) dolazio u Bosnu i Hercegovinu, pohodio je, ni manje ni više, nego Orašje. Posavski gradić koji je tada dobio iz UEFA sredstava plaćen stadion. Slavodobitno se smješkao Iljo Dominković, čovjek koji je bio čelnik bh. kuće fudbala. A zašto i ne bi, napravio je svom Orašju novi stadion.

Oraški „Labudovi“, kako su ih zvali, nikome nisu bili lagan zadatak, a mnogi su na njima polomili zube, a kao po pravilu imali su vjetar u leđa, s Iljinim potpisom. Mogli su biti i „malo oštriji“ u igri, sudije su nešto „slabije vidjele“, pa je Orašje čak stiglo i do trofeja Kupa BiH.

Vremenom, stadion je sve manje blještav, Orašje je drugoligaš, a i uloga Ilje je postajala sve manje vidljiva. Bar se tako mislilo.

Akcija „Var“ je umnogome pokazala kako je centar bh. fudbala ili bar veoma bitan centar baš Orašje. Iljina zaostavština se ne ogleda samo u stadionu. Tu su nove sudijske snage, delegati i kontrolori suđenja. Malo ih je, ali dobro su raspoređeni, po onoj staroj. Svi se u službenim fudbalskim knjigama vode po imenu sela ili naselja, da bi stvar manje bila sumnjiva, a ustvari svi su iz općine Orašje.

SIPA je konačno skresala krila „Labudovima“, koji su potpomognuti iz ostalih krajeva BiH krojili fudbalsku scenu. Dobro skriveni iza medijski slabo praćene Prve lige BiH, radili su šta hoće. Uostalom ovi koji to rade, navikli su da rade godinama i malo toga se tu mijenja.

Poratne godine su donijele sudije za apsolutne vladare, radili su šta hoće. Potom su prestarili za suđenje, pa postali delegati. Tada je odjednom ocjena delegata bila najbitnija pa su opet držali bank. Danas, kada su malo stariji, nisu u penziji, nego je veliki broj bivših fudbalskih sudija ušao na popis kontrolora suđenja. Sada su oni bitni, oni daju ocjenu, pa ih nikako ne možete zaobići u talu.

Uglavnom, jedina stvar koja je u svemu iznenadila je činjenica da se konačno krenulo u obračun. Znale su se tarife, uzimalo se gdje god se stiglo i nije bilo nimalo ustezanja. I da se ne lažemo, lista je mnogo duža, neko je davao novac i tu sigurno odgovornost nije ništa manja.

Na kraju, ovo nije samo slučaj za pravosuđe, nego i za Nogometni savez BiH. Ukloniti sudije, a i klubove koji su s njima sarađivali, bilo bi jedino adekvatno rješenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.