KOMENTAR DANA

"Predsjednica. Narod zna"

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić

13.11.2019

Sloganom „Predsjednica. Jer Hrvatska zna“ (narod će prepoznati zanimljivu sličnost sa sloganom SDA u izbornoj kampanji od prije nekoliko godina), predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović krenula je u borbu za još jedan mandat na Pantovčaku. 

Odlučna Grabar-Kitarović na startu je pokazala kako će voditi kampanju. Populistički je, naime, preuzela i zasluge svojih prethodnika na putu ka EU te se pohvalila da je „Hrvatsku distancirala u srednju Evropu i Mediteran, gdje oduvijek pripada“.

Iako zvuči malo uvredljivo za nas, prve istočne susjede, jer je Grabar-Kitarović između redova poručila da je uspjela distancirati Hrvatsku od nepoželjnih komšija, među kojima je prva Bosna i Hercegovina, to, nažalost, nije u potpunosti tačno.

Možda jeste Grabar-Kitarović pokušavala uvjeriti, primjerice, predsjednika Izraela ili Francuske da je Hrvatskoj mjesto u srednjoj Evropi, a ne na divljem Balkanu. Ali je, sudeći prema izjavama koje su se pojavile nakon tih sastanaka, pokazala i da joj nije samo želja udaljiti se od njih i pohvaliti se time nego i „povaliti“ svoje susjede.

Tako nije trebalo dugo Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) da nadogradi te izjave, pa BiH proglasi i „tempiranom bombom“. Jer, pobogu, zar treba sumnjati u činjenice koje iznosi Grabar-Kitarović, posebno o ratnicima iz Sirije i Iraka, radikalnom islamu koji prijeti Evropi...

Ako „Hrvatska zna“, kako svojim sloganom poručuje predsjednica, sigurno je i da narod u BiH zna ispravno čitati ono što govori Grabar-Kitarović. S obzirom na blisku nam prošlost, mnogi Bosanci i Hercegovci čestitat će predsjednici što se uspjela distancirati i navući zavjese na prozore Hrvatske od nepoželjnog joj susjeda.

Još samo da nas Kolinda prestane, makar u negativnom kontekstu, spominjati tokom svojih sastanaka po svijetu, možda će balkanski komšiluk konačno malo odahnuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.