KOMENTAR DANA

Dug nije drug

Sve je više onih koji pred odlazak iz BiH podižu kredite, koje moraju vraćati žiranti

Admir Jamaković. Avaz

Piše: Admir JAMAKOVIĆ

16.11.2019

Zbog masovnih odlazaka građana iz Bosne i Hercegovine, već se godinama apelira sa svih strana da postajemo zemlja staraca. Od 2013. godine, čak je više od 210.000 građana napustilo našu zemlju. I dok se u BiH još niko nije ozbiljno uhvatio ukoštac s ovim problemom, dobili smo novi. 

Iz Udruženja žiranata BiH ovih dana upozoravaju da veliki broj onih koji idu trbuhom za kruhom u svijet, vara banke i žirante podižući kredite koje ne namjeravaju nikad vratiti.

Zabrinjavajuće je da u svakoj općini postoji barem deset takvih nesretnika koji su prevareni. Žirant je danas po život opasna titula.

Pomozi sirotu na svoju sramotu, dug nije drug, izreke su koje, kako i ovaj primjer potvrđuje, nisu slučajno nastale u narodu. 

Naš merhametluk i želja da pomognemo drugom, o čemu nas od rođenja uče, odavno su postali neisplativi. Taj naš usud toliko nas je puta koštao glave.

Iz Udruženja kažu da nisu problem odlasci u Ameriku ili Kanadu, jer te zemlje ne dozvoljavaju ulazak ukoliko nisu izmirene sve obaveze. No, većina bh. građana hrli za Njemačku, Švicarsku, Švedsku... Tamo se može i s dugom.

Žiranti će, pak, svoja prava morati tražiti na Sudu dok se ovaj problem zakonski ne uredi.

Za to vrijeme, morat će odvajati od svojih usta, spominjući svakog prvog u mjesecu dijasporca koji je otišao za boljim životom preko njihovih leđa. Ali, preživjet će žiranti nekako, a prevaranta će, kažu u narodu, njegovo opet stići. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.