KOMENTAR DANA

Kradljivci drva u zatvoru, otimači milionskih dobara na slobodi

Država je pokazala mišiće i ko god se usudi dirati u njena drva, kamenje, pijesak... ima da odgovara

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa HADŽIĆ

17.11.2019

Reklo bi se da nema poštenijeg i efikasnijeg sistema od ovog našeg u Bosni i Hercegovini! Tako se bar čita iz slučaja Fikreta Dedića iz Dobrog Sela kod Bužima, koji je ovih dana otpremljen u zatvor jer je svojevremeno zatečen kako siječe drva u šumi na koju vlasništvo polaže država.  

Fikret je osuđen na šest mjeseci zatvora jer je, eto, oštetio državu. Država je, dakle, pokazala mišiće i ko god se usudi dirati u njena drva, kamenje, pijesak, vodu, zrak… bio to Fikret, Huso ili Haso, kako sada stvari stoje, ima da odgovara. Važno je da je sve po zakonu i pravilima, kažu zakonodavci. 

Tako će nadležni sud koji je Fikreta Dedića poslao u zatvor, kad bude pravio godišnji izvještaj o radu, ovaj slučaj evidentirati u rubrici riješenih predmeta „protiv kriminala“, a državni, tačnije federalni ministri hvaliti se kako je slučaj „Dedić“ poruka svima koji pomisle da od države nešto „hapnu“ pa makar i naramak drva, da će završiti iza rešetaka. Ustvari, svi osim onih koji su već „hapnuli“.

Osim onih koji su godinama planski uništavali, a potom prisvajali državni grunt, počev od nekadašnjih privrednih giganata, do hotela, odmarališta, šumskih i poljoprivrednih dobara, rijeka i rječica i čega sve ne. Onih koji i danas, po uhodanim metodama, svjesni da njihovoj moći zakon neće ništa, državu pljačkaju na porezima, tenderima, na asfaltiranju puteva, postavljanju bandera, prodajama i preprodajama svega što se zove državnom imovinom.

Još se u Tuzli prepričava slučaj Ibre iz Vlasenice koji je pred kraj rata zbog ukradene vreće krompira osuđen na tri mjeseca zatvora i koji se godinama poslije krio od izvršenja zatvorske kazne. Dok je Ibru po kolektivnim centrima ganjala policija da ga strpa iza rešetaka, u ladicama nadležnog suda u Tuzli čekala je i dočekala zastarijevanje jedna od presuda u poznatom slučaju višemilionskog kriminala.

Fikret Dedić ovih je dana smješten u zatvor jer je sjekao drva u državnoj šumi. I Ibro iz Vlasenice odležao je zatvorsku kaznu. Onaj što je zavrnuo milione u Tuzli je bio i ostao slobodan čovjek, kao i mnogi slični njemu.

Zna li iko čemu, odnosno kome su namijenjeni zakoni BiH?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.