KOMENTAR DANA

Karavani droge kroz BiH

Našoj policiji su potrebne konkretne akcije na suzbijanju krijumčarenja narkotika, a ne da izigrava “partizansku eskadrilu”

Borka Cerić. Avaz

Piše: Borka Cerić

5.12.2019

Balkanska ruta heroina je najkraća kopnena trasa kojom “smrt u prahu” od Afganistana preko BiH stiže u zemlje zapadne Evrope. Radi se o tonama droge koje nesmetano putuju do krajnjih korisnika koji su već odavno kupili kartu za smrt.

Brojni izvještaji i usvojene strategije borbe protiv ove pošasti, bez konkretnih akcija, nisu dali puno rezultata, te se stječe dojam da je balkanska ruta besmrtna!?

U ambijentu potpunog beznađa i stranputice našeg društva sve veći dio smrtonosnih pošiljki se zadržava u našoj zemlji! Ostatak zbog granica kroz koje puše promaha stiže do očajnika s nešto debljim džepom i EU pasošem, ali jednakom narkomanskom sudbinom.

Karavani droge i dalje se kreću bh. putevima, a za sve ove godine nijedan nije otkriven – makar slučajno…

Sve se svodi na nekoliko kilograma praha koji se pompezno prikazuju kao rezultati opsežnih višemjesečnih akcija zapljene, a dobro se zna da za to vrijeme prolaze stotine kilograma.

Heroin je lakmus-papir za porast uličnog kriminala. Intravenozni narkoman mora dnevno ubrizgati tri doze heroina minimum, a neki i više.

Za to je potreban novac koji oni nemaju. Zbog novca za heroin moraju krasti, pljačkati, otimati varati, a često i ubiti.

Našoj policiji su potrebne konkretne akcije na suzbijanju krijumčarenja narkotika, a ne da izigrava “partizansku eskadrilu”.

Uklonite heroin s ulice pa ćete osjetiti opadanje i drugih krivičnih djela - tada ćete s pravom moći kazati da je sigurnosno stanje zadovoljavajuće - možda vam neko i povjeruje.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.