KOMENTAR DANA Seđad Muhić

Vijeće za optimizam

Nadamo se da će Vijeće ministara uspješno dovesti našu zemlju u NATO, pod taj još neprevaziđeni sigurnosni kišobran

Piše: Seđad Muhić
07.12.2019 14:00

Seđad Muhić

Foto: Avaz

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, jučer je imao prvi radni dan. I već je počeo razgovore s čelnicima stranaka koalicije. Valja do u detalje dogovoriti ciljeve i prioritete rada buduće državne vlade.  

Kako je predsjedavajući i sam rekao, poznata su gotovo sva imena njegovih prvih saradnika, budućih ministara. Nagađa se da bi vrlo brzo BiH mogla dobiti kompletirano Vijeće ministara.

Osim toga, na sjednici Predstavničkog doma zvanično je otkočen rad Parlamenta BiH. Formirane su sve komisije, već najavljene nove sjednice. Dobro je krenulo.

Ako koalicioni partneri nastave raditi na ovakav način, nazire se i novi tračak nade za građane BiH. Nova vlast, doduše, s više od godinu zakašnjenja, državu bi snažno trebala povući ka Evropskoj uniji.

To faktički građani ove zemlje i priželjkuju. Nadaju se boljitku. Osim očekivanog ekonomskog rasta, veliko rasterećenje donijet će nam i sama činjenica da više nećemo biti opterećeni svakodnevnom pričom o do jučer famoznom „formiranju vlasti“. To će biti iza nas. Novi putevi ispred.

Neće, istina je, biti lako ni novoj državnoj vladi. Građani traže jedno, država drugo, a mogućnosti su treće. Uz sve to, minimalno su dva ključna izazova s kojima se mora hitro suočiti – migrantska kriza i odlazak mladih.

Dodamo li tome sveobuhvatne društveno-ekonomske reforme, mnogo je posla pred Tegeltijom i njegovim ministrima.

Za kraj će ostati put BiH ka članstvu u NATO-u. To je, također, jedan od ključnih nacionalnih ciljeva i valja ga ispuniti. Nadamo se da će Vijeće ministara uspješno dovesti našu zemlju pod taj još neprevaziđeni sigurnosni kišobran.

Komentari

NA VRH