KOMENTAR DANA

Ping-pong s migrantima

Mektiću i Ružniću uopće nije bitno u kakvim uslovima žive migranti

Evelin Trako. Avaz

Piše: Evelin Trako

8.12.2019

Više od pola godine slike užasa iz migrantkog kampa „džungla“ kako je dobio naziv kamp na Vučjaku, obilaze svijet. Stotine humanitaraca, volontera, novinarskih ekipa je obišlo ovaj kamp gdje su snimali i upozoravali na najzedu zmija, minska polja u blizini, divlje zvijeri, krijumčare ljudi, bahatost hrvatske granične policije, lošne higijenske uslove, nedostatakj pitke vode i na kraju na hladnoću, snijeg, blato.  

I svi su se samo deklarativno zgražavali. Pet - šest isprpeletenih nadležnosti guralo se u prvi plan i to navodilo kao razlog zašto se kamp na Vučjaku ne ukloni. Tako je vruć krompir prebacivan iz ruku Grada u ruke Kantona. Kanton u ruke Federacije, Federacija u ruke državnog ministarstva sigurnosti i sve tako ukrug. Klasična ping – pong igra.

I onda prošle sedmice Mustafa Ružnić, premijer Vlade USK hitno dođe u Sarajevo i hitno se sastade sa Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH i hitno donesoše odluku da se migranti s Vučjaka hitno uklone. Zar nije moglo u početkom juna kada su postavljani šatori i kontejneri, kada su migranti dnevno ubijali desetak zmija, donijeti odluku da se kamp otvori na nekoj drugoj lokaciji a ne na bivšoj deponiji smeća?

Očigledno da je moglo ali nije bilo volje. S druge strane, migranti se žale na uslove u „džungli“ na Vučjaku, ali ni po koju cijenu ne žele ići 400 kilometara nazad. U Blažuj blizu Sarajeva. Ne žele jer su došli na prag Evropske unije jer ih nekih 30 kilometara dijeli od Hrvatske. Prema jučerašnjim informacijama, u kampu je bilo tek oko 250 migranata. Svi se razbježali.

Iz svega ovoga, sve i da čovjek neće o tome razmišljati, sam se zaključak nameće – politika je opet umiješala prste. Naprimjer, Mektiću i Ružniću uopće nije bitno u kakvim uslovima žive migranti. Da im je bitno ne bi ni dopustili da se Vučjak otvori. Ili bi donijeli odluku da se ukloni prije 2 mjeseca.

Ružniću politički treba da se makar prividno stabiliziuje situacija s migrantima jer mu Vlada, pogođena brojnim skandalima, stoji na staklenim nogama, a Mektića više ništa ne interesira. Poznat kao čovjek koji se s političkim neistomišljenicima obračunava psovkama preko Twittera, budućem ministru sigurnosti ostavlja u amanet novi migrnatski centar na perfieriji Sarajeva u kojem će biti smješteno namanje 1.000 migranata.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.