KOMENTAR DANA

Snažna poruka

Seđad Muhić. Avaz

Piše: Seđad MUHIĆ

14.12.2019

Lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić jučer su potpisima ozvaničili novu koaliciju u BiH. Ove tri stranke bit će do izbora 2022. godine okosnica, odnosno glavni motor vlasti na svim nivoima, od kantonalnih, preko federalnog do državnog. 

Usaglašeni su programski principi koalicije, kao i ključne pozicije. Ostaje još implementacija dogovora. U tome su optimistični. Vijeće ministara ide brzo, Kantonalna vlada u Sarajevu također. I Federalna se neće dugo čekati.

U našem narodu postoji izreka koja kaže da će posao ići lako tamo gdje se teško pregovara. Ili, tamo gdje se lako dogovori, od posla neće biti ništa. U slučaju pregovora Izetbegovića, Radončića i Komšića, red je priznati, nije išlo lako. Potrošili su i vremena i živaca dogovarajući suštinu, principe pa onda i detalje.

Valja im, međutim, pružiti ruku i, ako ništa drugo, odati priznanje na jednom potezu. Ime mu je Mario Nenadić. Zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a za budućeg premijera Kantona Sarajevo.

A evo i zašto. Nenadić je čovjek za čije prijedloge jednoglasno ruke diže i vlast i opozicija. To je dokazano u Skupštini Kantona Sarajevo. Svi zakoni koje je predlagao, prošli su jednoglasno. Pa, ako takav kadar dobije snažnu podršku sva tri lidera, ako je to princip odabira kadrova, onda ima i vjere za bolju budućnost kako vlasti, tako i države.

Još je jedna snažna poruka. Na čelo sarajevske vlade, koja barata sa skoro milijardu maraka budžeta, bit će imenovan Hrvat. Poruka je to i takozvanim legitimnim predstavnicima koji bi da se jedini bore za prava Hrvata u BiH. Nenadiću je povjerena budućnost glavnog grada i data privilegija da upravlja najbogatijim dijelom države.

Ako i ostala rješenja budu poput budućeg premijera, onda koalicija ima svijetlu budućnost. U tom slučaju, i građani BiH trebaju biti zadovoljni, a naposljetku, na dobitku je i naša domovina. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.