KOMENTAR DANA

Nada, optimizam i projekti

Jedan od ključnih faktora koji dodatno ulijevaju nadu u bolju budućnost naše zemlje jeste sastav Vijeća ministara u personalnom smislu

Seđad Muhić. Avaz

Piše: Seđad MUHIĆ

24.12.2019

Bosna i Hercegovina dobila je jučer državnu vladu. Vijeće ministara zvanično je potvrđeno u Parlamentu BiH. Ministri su položili i zakletvu, a predsjedavajući Zoran Tegeltija već za 30. decembar zakazao je prvu sjednicu novog saziva. 

U svom stilu, onako kako se i očekivalo od staloženog, iskusnog i mudrog političara, Tegeltija je već jučer u prvom obraćanju javnosti na novoj funkciji kazao ključne riječi.

Izgovorio je predsjedavajući dvije rečenice koje bi mogle determinirati budući rad Vijeća ministara na čijem je čelu.

Prva: „Sala u kojoj se budu održavale sjednice treba biti mjesto donošenja odluka, a ne političkog sukobljavanja.“

Druga: „Svi politički nesporazumi koji postoje ne smiju se unijeti u Vijeće ministara.“

Tegeltija, dakle, ima jasan cilj. Ne želi da državna vlada bude mjesto političkog sukobljavanja, populizma i nerada. On hoće suprotno. Predsjedavajući, kako tvrdi u prethodnim rečenicama, pukoj politici želi zatvoriti vrata Vijeća ministara. U prvi plan stavlja posao, projekte i struku.

Doda li se ovome generalno dobra politička atmosfera koja je jučer vladala u zgradi na Marindvoru u Sarajevu, građani, koji već 14 mjeseci čekaju državnu vlast, imaju osnova za optimizam.

Osim pobrojanih činjenica, jedan od ključnih faktora koji dodatno ulijevaju nadu u bolju budućnost naše zemlje jeste sastav Vijeća ministara u personalnom smislu.

Veliki broj jučer izabranih ministara dokazani su lideri, menadžeri, diplomati... Može se sa sigurnošću kazati da smo dobili jedan od najboljih sastava Vijeća ministara u postdejtonskoj BiH.

Takav tim prije nekoliko dana od Parlamenta je dobio u nadležnost da u narednom periodu implementira više od milijardu eura projekata. Kako je najavljeno, stotine miliona maraka bit će utrošene u projekte od kojih će država i građani imati koristi.

Istina, mnogo je i problema koji čekaju državnu vladu. Istovremeno to znači i mnogo posla za predsjedavajućeg i ministre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.