KOMENTAR DANA

Pobjeda u miru

Borci će konačno, nakon decenije žestoke borbe, protesta i poniženja koja su doživjeli, dobiti ono što su tražili

Aldin TIRO. Avaz

Piše: Aldin Tiro

30.12.2019

Borci će konačno, nakon decenije žestoke borbe, protesta na koje su izašli, poniženja koja su doživjeli suočivši se s njima dostojanstveno, dobiti ono što su tražili.

Ministarstvo za boračka pitanja FBiH najavilo je da će u februaru pored svakog imena objavljenog u Jedinstvenom registru boraca, stajati i podatak ko je bio na borbenoj liniji, a ko u logistici.

Treba naglasiti da je bilo mnogo onih koji su se bunili protiv ove objave, ali zakon je jasan, a iz Ministarstva za boračka pitanja ostali su koncizni i najavili da se on mora poštovati.

Naša zemlja je, po svom uređenju i strukturi, komplicirana, to niko ne spori. U uređenijim državama borci imaju poseban status u društvu, dok je kod nas upravo suprotno.

Rijetki su oni koji su ranjeni i koji su ostali bez dijelova tijela a da su, nakon što se završila agresija na BiH, imali beneficije, koje su, ruku na srce, zaslužili.

Upravo zbog toga ova pobjeda demobilisanih boraca protiv naizgled nepobjedivog "protivnika", dobiva još više na značaju.

Gorljivo i emotivno su prije nekoliko mjeseci govorili borci, koji su po ko zna koji put protestirali ispred Vlade FBiH. Čak su u nekoliko navrata blokirali i ključne saobraćajnice u BiH.

- Sve se zna o lažnim borcima, o ljudima koji su bili izvan BiH za vrijeme agresije pa su naknadno dobili papire da su bili učesnici u ratu. To se više ne može trpjeti - vikali su na skoro svakom skupu.

Sada su, sudeći prema prvim reakcijama, zadovoljni. A kako i ne bi bili s obzirom na sve što su proživjeli u proteklim godinama.

Željeli su samo razumijevanje zbog stanja u kojem se nalaze, a koje neko vrijeme nisu imali.

- Znat će se ko je šta bio u vojsci - navode sada predstavnici boraca te naglašavaju da je to registar za koji su se sve vrijeme i borili.

Nakon rata, žestoku borbu vodili su i u miru i, na kraju, pobijedili. Čistog obraza i bez mrlje dobit će ono što su zaslužili - priliku za pristojan i dostojanstven život, jer su prvi uzeli pušku u ruke i na liniji stavili svoj život u odbrani od agresora. Velika nagrada za nešto što se podrazumijevalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.