KOMENTAR DANA

Zatupi, zaglupi

Kotao je u Zenici opet pukao, radijatori hladni, gradski prijevoz ne radi, NK Čelik je na dnu tabele, a kladionice nikad punije

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić

3.1.2020

Zeničani su posljednje dane prošle, kao i prve ove godine, dočekali „svečano“. U svojim hladnim domovima u koje su došli nakon što su promrzli slušali Šerifa Konjevića 30. i „Reginu“ 31. decembra. Oni su „uveličali“ javni doček Nove godine, i skupo nas koštali. 

Jer, kao što je to i običaj svake godine, „kotao je opet pukao“ pa nije bilo centralnog grijanja. Oni koji dalje žive nisu ni dolazili do grada, jer je gradski i prigradski prijevoz paraliziran štrajkom radnika „Zenicatransa“, kojima je blokiran račun i prijeti im stečaj.  

Ako ovim problemima dodamo i NK Čelik, koji je skoro pred gašenjem, kao i činjenicu da kladionice u Zenici rade najbolje do sada, nije potrebno ništa više dodati kako bi se ukratko opisao trogodišnji rad aktuelnog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Upravo su ovo četiri ključne stvari na kojima je Kasumović bazirao predizbornu kampanju 2016. godine i, na iznenađenje svih, pobijedio. I, šta se desilo? Obećanje ludom radovanje... Problemi građana ostali isti, samo se povećala općinska administracija.  

Ne treba dušu griješiti. Nije Zenica jedina s ovakvim vođama. I u Kantonu Sarajevo nije ništa bolje bilo prethodnu godinu, upravo zahvaljujući Elmedinu Konakoviću, koji se nedavno u Zenici sastao upravo s Kasumovićem. Pogodite! Razgovarali su o oporezivanju kladionica, ali i, nezvanično, o političkoj saradnji. Zlobnici bi rekli „nađe krpa zakrpu“, ali nije baš za sprdanju. Posebno ne u hladnim zeničkim stanovima.

Možda baš „Regina“ nije slučajno nastupila u novogodišnjoj noći. Imaju jednu prikladnu pjesmu za ove dane zime i pješačenja u „Gradu čelika“ koju vjerovatno znaju i organizatori: „Zatupi, zaglupi. Nek' žive u rupi. Zatupljuj, zaglupljuj i jeftino kupuj...“. 

Jer, ovakvi kasumovići na vlasti baš to žele da postanemo, da ne vjerujemo svojim hladnim radijatorima, pokvarenim autobusima, svojim tiketima i tabeli Premijer lige...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.