KOMENTAR DANA

Bolji dani za rudare

Više od 8.000 rudara od 1. marta konačno će dobiti više plaće

Admir Jamaković. Avaz

Piše: Admir JAMAKOVIĆ

23.1.2020

Mukotrpni pregovori i čekanje za promjenu Kolektivnog ugovora su se isplatili. Više od 8.000 rudara od 1. marta konačno će dobiti više plaće nakon što je Uprava „Elektroprivrede“ dala saglasnost da se satnica poveća sa 2,50 na 2,70 maraka.

Plaće će ovoj kategoriji biti više za osam posto, što nije mnogo, ali je značajno jer većina komorata jedva sastavlja kraj s krajem.

Naznaka je to da za rudare dolaze bolji dani. Važno je i da će dodatnih 15 miliona KM, koliko je potrebno na godišnjem nivou za povećanje plaća, biti osigurano kroz reorganizaciju rudnika, a ne kroz povećanje cijene uglja.

Ipak, bit će mučni pregovori o tome kako će se riješiti problem viška blizu 3.000 radnika zaposlenih u koncernu „Elektroprivrede BiH“.

Štrajk rudara zaleđen je do daljnjeg, poručili su sindikalisti, jer su naišli na razumijevanje s druge strane.

Rudarima ostaju još brojni problemi zbog kojih su svako malo odbijali sići u jamu ili izaći iz nje. Nedostaje specijaliziranih radnika poput kopača, oprema je i više nego zastarjela, a svaki silazak u jamu ionako je glava u torbi.

Rijetki su rudnici u FBiH koji nemaju nikakve dugove i ostvaruju svoje planove. Za loše stanje u ovoj oblasti uveliko je odgovorno i dugogodišnje loše rukovođenje većinom rudnika, ali i nedovoljna izdvajanja.  

Prvi korak je napravljen i rudari su ugledali svjetlo na kraju svog tunela koji za njih i njihove porodice znači opstanak i egzistenciju.

Ugledali su nadu za bolje sutra u kojem će ih više cijeniti i da svoja prava neće morati tražiti na ulici i pred vladama.

Nadu da će dobiti barem djelimičan status u društvu koji je nekad imao njihov prethodnik Alija Sirotanović, kojeg je prošli sistem cijenio i nagradio likom na tadašnjoj novčanici od 20.000 dinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.