KOMENTAR DANA

Ništa nam sveto nije

Dostojanstva je sve manje, ne biraju se sredstva da se stekne korist, gazi se i preko mrtvih

Almir Kapo. Avaz

Piše: Almir Kapo

27.1.2020

Nedžad Arnautović iz Srebrenika, otac 29-godišnjeg Irmela koji je poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se nedavno dogodila na putu Tuzla - Orašje, dok je ukopavao sina vjerovatno ni slutio nije da će mu dosipati so na još svježe rane. I to ne neki nepoznati prevarant nego njegova krv - rođak Ahmet Vilić. 

Pohlepni rođak odlučio se na tuđoj muci obogatiti pa je skovao plan da u ime porodice traži novac za pomoć. Srećom, nije uspio ni marku uzeti, jer je njegov plan otkriven pa je prijavljen policiji.

Iako je tvrdio da nema ništa s tim, odgovarat će, jer postoje svjedoci. Komšije poručuju da će Ahmet Vilić sigurno biti kažnjen na ovodunjalučkom sudu, ali se pitaju hoće li moći mirno zaspati i “misli li na onaj svijet”.

A upravo je izostanak dostojanstva ono što bh. društvo sve više vuče na dno. Dostojanstva je sve manje, ne biraju se sredstva da se stekne korist, gazi se i preko mrtvih. Ništa nam više sveto nije.

Stariji često kažu da je više ponosa i dostojanstva bilo u ratu ili, recimo, za vrijeme poplava, kad nam je bilo najteže. Da su nekada čak i lopovi imali kodekse.

Svakodnevni novinski naslovi o prevarama, krađama, mitu, korupciji, u kojima su akteri iz svih sfera društva, kao da ljestvicu ljudskosti pomiču sve niže. Sve se manje, čini se, osvrćemo na brutalna ubistva ili prevare, poput ove iz Srebrenika.

Teško je očekivati da će doći vrijeme kad će se svi držati one stare: “Ne radi nikome ono što ne želiš da se tebi desi.”

Ali, moramo učiniti sve da prevare poput ove posljednje Ahmeta Vilića budu incidenti koji se događaju iznimno rijetko, a ne skoro pa svakodnevna pravila. A to jedino možemo sistemski, zajedno, od države i njenih organa do svakoga od nas pojedinačno.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.