KOMENTAR DANA

Žestina birokratije

Sve djeluje kao da su se općine, kantoni i entiteti zainatili ekonomiji – nećeš uspjeti

Seđad Muhić. Avaz

Piše: Seđad Muhić

4.2.2020

Imate milione maraka na računu. Želite se baviti biznisom. S odličnom idejom, odlučite osnovati firmu. Na Novom Zelandu to možete uraditi za dan. U Sloveniji za osam. U Bosni i Hercegovini, međutim, potreban vam je čak 81 dan.  

Eksperti Svjetske banke izračunali su da je za taj poduhvat neophodno i 13 procedura te brdo papira. Pri tome vas, kao ping-pong lopticu, šalju od šaltera do šaltera.

Sve tako dok, u konačnici, ne odustanete. Oni drugi, nešto uporniji, i kada uspiju izaći nakraj s birokratijom, udare u zid u trenutku kada firma počne da radi. Stotine poreza i parafiskalnih nameta ugase biznis. Malo se tu doda i korupcije pa ga unište u korijenu. 

I zbog toga je naša ekonomija među najslabijima u Evropi i na dnu svjetske ljestvice.

Ništa, dakle, napisano nije nepoznato. Svi u ovoj državi to znamo. Hiljade su ljudi koji su lično iskusili žestinu bh. birokratije. Mnoge je, na kraju, i otjerala iz zemlje.

I ponavljati ovaj problem postalo je dosadno. Svakog dana čujemo vapaje ekonomista koji od vlasti traže da pojednostave procedure osnivanja firmi. Međunarodni eksperti trube na uho vlasti da to urade. Svjetska banka piše poražavajuće izvještaje, upozoravaju. A naši, neće pa neće.

Sve djeluje kao da su se općine, kantoni i entiteti zainatili ekonomiji – nećeš uspjeti. Nažalost, dobro im ide za rukom.

Domaći investitori ne smiju osnivati biznise i ulagati, a strani neće. Upravo zbog te činjenice ne treba prestati ukazivati na rak-ranu ekonomskog sistema BiH. Eksperti moraju ponavljati vlasti – pojednostavite procedure, pomozite biznismenima i stavite im se na raspolaganje.

Na nama je da čekamo kad će im iz zadnjice doći u glavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.