KOMENTAR DANA

Mostar čeka proljeće

Parlamentu BiH počinje teći rok nakon odluke Suda iz Strazbura

Meliha Smajkić. Avaz

Piše: Meliha Smajkić

7.2.2020

Stanje elementarne nepogode u Mostaru je posljednji put proglašeno 2012. godine, kad je najveći grad na Neretvi danima bio okovan snijegom i ledom.  

Te je godine prestalo funkcionirati i Gradsko vijeće Mostara, jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) koncem novembra zamrznuo mandate vijećnicima.

A tu je odluku, da, ipak, podsjetimo, donio zato što je Mostar te 2012. ostao bez izbora zbog izostanka političkog dogovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosila na izmjene dijela Izbornog zakona u vezi sa Mostarom i Statutom Grada.

Stoga ne treba čuditi što su gradske vlasti, uprkos činjenici da je bura poharala Mostar i pričinila znatnu štetu isto kao lanjskog februara, okrenule glavu od građana i prepustili ih same sebi. Jer, za svoje odluke nemaju kome odgovarati.

Nažalost, u ovom lijepom gradu godinama se apatično živi, jer stvari su i dalje iste. U 12 gradskih preduzeća na kormilu su, uglavnom, isti oni ljudi koji su postavljeni onda kad su u Mostaru posljednji put provedeni izbori - 2008. godine. Većina njih, s davno isteklim mandatima, već je odavno zrela za penziju, a na čelu su preduzeća bez upravljačkih struktura, jer članove skupština imenuje Gradsko vijeće.

To što su imovinski predmeti građana godinama blokirani, nikoga ne zanima, kao ni to što nije moguće provesti usvojene regulacione planove. Na koncu, dovoljno je prošetati užom gradskom jezgrom, u kojoj su na svakom koraku zgrade i objekti koji 25 godina poslije rata još čekaju na obnovu. Kao aveti prošlosti, nažalost, tako su i danas “dokaz” turistima da su boravili u ratnoj zoni.

Iako su se mnogi, nakon posljednje odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u vezi sa Mostarom, nadali oživljavanju političke scene u ovom gradu, koja će iznjedriti rješenje za Mostar, to se nije dogodilo. Nikakvih potresa i i promjena do sada nije bilo. Ostaje nada da će političko proljeće biti optimističnije. Jer, Parlamentarnoj skupštini BiH počinje teći rok da izmijeni Izborni zakon, kako je to Sud u Strazburu i presudio. A, ako ne, na potezu je, onda, Ustavni sud BiH da provede pravdu za zločin koji je učinjen Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.