KOMENTAR DANA

Tri čuvena Mileta

O čemu li je samo razmišljao parlamentarac koji je usred rasprave o uništavanju šuma u BiH, jednog od naših najvećih prirodnih bogatstava, slušao muziku Mileta Kitića

Seđad Muhić. Avaz

Piše: Seđad Muhić

21.2.2020

Mile Dodik, Mile Atlagić i Mile Kitić. Lider, odnosno član Predsjedništva BiH, zastupnik i turbofolker. To je trojac bez ijedne zajedničke dodirne tačke, osim milog imena. Ipak, svi zajedno obilježili su posljednju sjednicu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. 

Ovaj prvi zadeverao je Parlament. Bilo je mučno cijeli dan. Napetost u zraku nožem se mogla rezati. Tražio se način kako odgovoriti Dodiku. Iza kulisa je trajala rasprava, a u političko-eufemističkom rječniku - usaglašavanje stavova, kojima bi se reagiralo na zaključke Narodne skupštine RS.

Zastupnici HDZ-a imali su jednu varijantu odgovora, a svi ostali drugu. Usvojena je ova druga. Među zaključcima je i onaj kojim se odbija nakana Narodne skupštine RS da se utvrdi granica između dva bh. entiteta. 

Nije bilo ugodno u parlamentarnoj sali ni nakon glasanja. Članovi HDZ-a ljuti su napustili klupe. Svi ostali, i pozicija i opozicija, onako, u nekoj srednjoj varijanti raspoloženja! Ipak, Mile Dodik razlog je zbog kojeg su se federalni zastupnici zamjerili jedni drugima.

Ovaj drugi Mile, Atlagić, pravi je alčak. Dok je njegov prezimenjak, lider SNSD-a, zavađao zastupnike, Atlagić ih je nasmijavao. Sva sala prasnula je u smijeh kada je Atlagić u poslaničkim klupama pustio muziku. I to kakvu. Usred izlaganja zastupnice SDP-a Jasmine Zubić, začuli su se zvuci djela ovog trećeg Mileta, Kitića. Turbofolkera.

Tri Mileta, dakle, možda su i najbolje opisala političku scenu u našoj zemlji. Prvi pravi ozbiljne probleme, blokira državu, straši građane, prijeti ratovima... Ovaj drugi, Atlagić, istu tu državu i Parlament koristi za zafrkanciju, „ubijanje“ vremena i dobru zaradu. Drugi i treći Mile imaju nešto zajedničko. Publiku.

O čemu li je samo razmišljao parlamentarac koji je usred rasprave o uništavanju šuma u BiH, jednog od naših najvećih prirodnih bogatstava, slušao muziku Mileta Kitića?

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.