KOMENTAR DANA

Ko je prvi počeo

Kad bi se sve sabralo, protekle sedmice Dodik je sve zajedno pred kamerama proveo sigurno više od 48 sati

Senka Kurt. Arhiv

Piše: Senka Kurt

22.2.2020

Član Predsjedništva BiH, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, da su neka druga vremena, već bi dobio orden za pregalaštvo i upornost. Zvuči pomalo smiješno, ali teško je ovih dana otvoriti i konzervu, a da niste u strahu da će Dodik izaći iz nje. 

Leti kao Supermen, s konferencije na konferenciju za novinare, dugo, predugo objašnjava kao mantru tri-četiri rečenice otkako je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu u RS. Istina, svako pojavljivanje pred novinarima iskoristi za koji verbalni amandman više.

Pa se ovih dana tu svega nakupilo. Teško je zato onima koji to sve moraju pratiti razlučiti o čemu Dodik priča. Jasno je jedno, odluka Ustavnog suda BiH tek je vrh ledenog brijega u toj zamršenoj kombinaciji njegovih zahtjeva, zaključaka, namjera i najava.

Kad bi se sve sabralo, protekle sedmice Dodik je sve zajedno pred kamerama proveo sigurno više od 48 sati. Konferencije za novinare u prosjeku traju i po pola sata, prije toga drži duge govore, razočaran je ako novinari nemaju više pitanja, namjerno provocira, izaziva, povremeno i vrijeđa novinare. Sve u želji da se pred njima zadrži što više.

Svih ovih godina otkako je od demokrate postao ovo što danas jeste, Dodik je vješto baratao medijima, pa i onima koji se ne slažu s njim. Bilo je tu svega, i vrijeđanja i psovki i arogancije i ignoriranja.

No, posljednjih je dana naročito nervozan, nabusit, gotovo i neprijatan. Dijeli lekcije, denuncira, vrijeđa. Bez reda i cilja. Bez suštine. Okuplja istomišljenike, daje instrukcije ministrima, sudijama, pravnicima, ekonomistima, prvim saradnicima, nadređenima i podređenima.

Uvjerava sebe, nas nije niti će, kako je njegova (i ničija više) odluka o blokadi rada srpskih predstavnika u državnim institucijama jedino što se može učiniti za spas Republike Srpske.

Sad će njegovi posilni krenuti i na niže nivoe, SNSD-ovi povjerenici na tribinama u svakom selu uvjeravati narod da je „voljeni Mile“ u pravu. Jer, kako veli sam, ovo je jedan od najtežih momenata za RS nakon Dejtona.

I to mu se mora priznati. Tražiti da se mijenjaju sudije u Ustavnom sudu BiH znači mijenjati Ustav. Mijenjati Ustav znači mijenjati Dejton. Mijenjati Dejton znači staviti na sto i priču o entitetima. Staviti na sto priču o entitetima znači raspravljati o Republici Srpskoj. A raspravljati o Republici Srpskoj znači...

Zna Dodik šta znači. A to nije znao kad je krenuo u avanturu preispitivanja odluka Ustavnog suda.

Sad se zato treba vaditi. Pa natjerati narod da zaboravi odakle smo krenuli. Nema drugog načina nego zamlaćivati se dugotrajnim monolozima u javnosti. Da zaboravimo ko je prvi počeo!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.