KOMENTAR DANA

Rad je magični štapić

Politika razmjene optužbi „migrantom ću te, migrantom ćeš me“ dovela nas je do zida, vrijeme je da se BiH suoči s krizom

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

25.2.2020

Konačno nakon dvije godine imamo nekoga koga zanimaju kriza i Krajina. Poručio je jučer premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, koji je bio u radnoj posjeti Krajini.

Otprilike toliko i traje migrantska kriza, koja je najteže pogodila USK. Iako ulijeva optimizam to što je Ružnić kazao, prvo što upada u oči je ovo „konačno nakon dvije godine“. Nameće se onda logično pitanje je li moguće da dvije godine niko nije razumio?. Ko je trebao razumjeti, a nije? Je li zakazao jedan čovjek ili cijeli sistem?

Činjenica je da se mnogo toga pozitivnog izdešavalo u posljednje vrijeme kada je u pitanju novi pristup rješavanju migrantske krize. 

Sastanak ministra Radončića s direktorima agencija, domaćih i stranih, posjeta Zagrebu i razgovor s tamošnjim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, posjeta Krajini, ulijeva nadu da će BiH konačno iskoristiti sve svoje kapacitete te koordiniranim djelovanjem svih nadležnih i u saradnji sa susjedima i Evropskom unijom uhvatiti se ukoštac s migrantskom krizom, čija se eskalacija tek najavljuje. 

Fahir Karalić. Avaz

Nema rješenja ako se borba s migrantskom krizom svodi na puko slanje saopćenja iz kabineta, vapaje, molbe i strpljivo čekanje kada će neko sa strane čarobnim štapićem riješiti problem umjesto nas.

Migrantska kriza je toliko opasna i takve štetne posljedice nosi sa sobom (znaju to najbolje u Bihaću i Krajini), da se u njeno rješavanje moraju uključiti svi, od vrha države do lokalnih nivoa vlasti. Dosadašnje razmjene optužbi entiteta, kantona, općina, te politika „migrantom ću te, migrantom ćeš me“ i dovela nas je do zida!

Sigurno neće EU riješiti naš problem, baš kao ni Hrvatska i Srbija. BiH mora na ovom pitanju pokazati da posjeduje atribute države, da bude ravnopravan partner sposoban da uradi svoj dio posla, zaštiti svoje granice, evidentira ko to sve ulazi, izlazi, a u međuvremenu i šeta zemljom, i da tek tada s pravom očekuje i traži pomoć EU.

Srećom, navakat se zakotrljalo u pravom smjeru. Rad je jedini magični štapić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.