KOMENTAR DANA

Karnevalizacija 

Čini se da Mlinarević smeta jer preispituje vrijednosti sredine iz koje je potekla

Admir Jamaković. Avaz

Piše: Admir Jamaković

27.2.2020

Ni traga od evropskih vrijednosti, u posljednje vrijeme veoma popularne fraze, nije bilo preksinoć na karnevalu u Mostaru, gdje je spaljena lutka s likom književnice i novoimenovane ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević. Ovaj akt zgrozio je veliki dio građana naše zemlje.

Pod krinkom tradicije i običaja dugih 200 godina, ideolozi zaklonjeni iza organizatora karnevala ovim činom poslali su poruku čije je djelovanje nepoželjno u njihovom društvu.

Organizatori su prije samog čina spaljivanja naglasili „kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju“.

Malo li je. Martina je, eto, kriva za sve loše što se protekle godine dešavalo u Mostaru, propala preduzeća, odlazak mladih, neformiranje gradske vlasti...

Pokušavajući opravdati svoj čin, naveli su da je riječ, ustvari, o odluci vijeća karnevalske udruge Centar 2, a da je to „inicijalna ideja, praktički, univerziteta u Banjoj Luci i Sarajevu te Sveučilišta u Mostaru koji su osudili čin njenog postavljanja za ambasadoricu iako nema fakultetsku diplomu“.

Mlinarević je za ambasadoricu imenovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je također, čuda li, „gorio“ na maškarama.

Čini se da Mlinarević smeta jer preispituje vrijednosti sredine iz koje je potekla, a ovim činom se obilježava kao izdajnica svoga naroda i nepoželjna, samo zato jer misli drugačije i promovira drugačiji sistem vrijednosti.

Zbog toga je javni linč Mlinarević, pa i na ovakav karnevalski način, za svaku osudu.

Bježanje pod plašt karnevala putem kojeg se ukazuje na društvene anomalije slabo je opravdanje jer činjenice govore da na kraju „gore“ samo ideološki protivnici.

Dan ranije, zbog paljenja lutke gej para s bebom na karnevalu u Imotskom u susjednoj Hrvatskoj, saborski zastupnici su najavili krivične prijave protiv organizatora. I predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oštro je osudio ovaj čin, nazvavši ga sramotnim, kazavši da mržnja prema drugačijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija.

Ovakve ili slične reakcije u BiH gotovo i da nije bilo. Mržnja je još duboko ukorijenjena. Oličena kroz ovakav igrokaz, ne može više nikoga nasmijati, ni na karnevalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.