KOMENTAR DANA

Naprijed ne ide, nazad ne može

Negator genocida bošnjački narod u posljednje vrijeme, a jučer ciljano i konstantno, svodio na vjersku grupu

Seđad Muhić. Avaz

Piše: Seđad Muhić / Avaz.ba

28.2.2020

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik satjeran je u ćošak. Ostao je bez argumenata. Sam. Bez „srpskog jedinstva“ i ideje kuda dalje. Naprijed ne ide, nazad ne može. 

Pokazao je to na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je preksinoć trajala gotovo do sabaha.

Kao da nije ni spavao, jučer ujutro ponovo se obratio javnosti. Četrdeset minuta trajala je pres-konferencija. Kao nikada do sada, rigao je vatru.

Ranjena zvijer iz Laktaša jučer je u sjedištu SNSD-a nadmašila i samu sebe. Ponovo je Dodik vrijeđao međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, koja 1. marta slavi svoj Dan nezavisnosti. A, inače, hiljadu godina postoji.

Seđad Muhić. Avaz

Vrijeđao je visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko), SAD, međunarodnu zajednicu. Brutalno je, međutim, teško se sjetiti kada teže, izvrijeđao Bošnjake. Najbrojniji narod u BiH.

Negator genocida bošnjački narod u posljednje vrijeme, a jučer ciljano i konstantno, svodio na vjersku grupu. Osim što njegova vlast u bh. entitetu RS Bošnjacima negira jezik, pravo na obrazovanje izučavanje vlastite kulture, historije, Dodik je Bošnjake, nazivajući ih muslimanima, negirao i kao narod.

Šeher Banju Luku, grad u kojem je prije agresije na BiH živjelo više od 30.000 Bošnjaka i gotovo 25.000 Hrvata, naziva „srpskom“ i tvrdi da „nikada neće biti muslimanska“! Pozavidjeli bi mu ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Neće takva politika Milorada Dodika odvesti nigdje. Sankcije međunarodne zajednice, gotovo je izvjesno, neće ga zaobići, opozicija u RS mu je okrenula leđa, a probosanski blok stranaka jasno mu rekao – dosta je bilo, Milorade.

Lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić s velikom dozom odlučnosti dokazali su da ga se ne boje. I građani BiH, oba entiteta, s Dodikovim referendumima i otcjepljenjima počeli su zbijati šale.

Dodik će biti i proći. Država BiH ostati. Šteta je samo za sve njene građane što im tipovi poput lidera SNSD-a ne daju da bolje žive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.