KOMENTAR DANA

Hapsi svoje

Graničari uhapšeni zbog primanja mita i zbog mizernih iznosa riskiraju robiju i gube poslove

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

7.3.2020

Hapšenje na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod, u kojem su pali službenici Granične policije BiH, osumnjičeni za korupciju i primanje mita, dokaz su samo da je konačno došlo vrijeme da se državne institucije počnu ozbiljnije obračunavati sa svojim zaposlenicima bez obzira na to što dolaze iz vlastitih redova.

Između ostalog, jasna je to poruka i Zorana Galića, direktora ove policijske agencije.

Prijavite svaki oblik korupcije, navodi se u apelu Galića u izjavi za medije nakon informacije da je uhapšeno pet pripadnika Granične policije BiH.

No, kad se pogleda posljednjih nekoliko godina, nije ovo prvi put da su graničari radili i rade nezakonite radnje, da su okaljali ugled države i policijske službe za koju rade. Historija je duga, ali ju je potrebno konačno zaustaviti.

Centralni istražni ured godinama se bori da spriječi ove nepravilnosti, ali bez napora Tužilaštva BiH, sam ne može ništa.


Miralem Aščić. Avaz

Da stvar bude gora, granični policajci riskiraju da izgube posao i da, na kraju, budu osuđeni zbog skoro mizernih iznosa koje uzimaju na graničnim prijelazima. Neki su ranije krali gume s automobila ove službe, jedni su zatvarali oči, a drugi kupili kajmak.

Nekada je to 20 eura, a nekada 100 maraka. Tarife su različite, ali je namjera da uzmu nešto što im ne pripada sama po sebi neprofesionalna i za svaku osudu.

No, gledajući duži vremenski period, novac koji se uzimali, i to kompletna jedna smjena, nije zanemarujući faktor. Primanje mita je krivično djelo, makar uzimali i jednu marku. Toga su svjesni i uhapšeni službenici.

Ali, toga su trebali biti svjesni mnogo ranije. Sad je kasno. Granična policija ima dokaze o koruptivnim aktivnostima, a sada je na redu Tužilaštvo.

Važno je da se oni koji su krivi, procesuiraju. Ovim se šalje poruka svima. Ko god ne poštuje državu i službu, morat će odgovarati. Zakon je za sve isti.

Ko griješi, neka odgovara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.