KOMENTAR

Hljeba i igara

Svu apokaliptičnost koronavirusa možda i najbolje opisuje trenutno stanje u sportu

Amer Čulić. Arhiv

Piše: Amer Čulić

15.3.2020

Iščekujući 2017. godinu i opraštajući se od 2016. kao da je najgora koja je do sada bila, a zapravo je svaka naredna sve gora, novinari su, po običaju, imali dvije opcije. Ili zbrajati šta se sve desilo, vršiti retrospektivu, što je prilično dosadno i nepopularno čitaocima, ili se opredijeliti na razgovore sa zanimljivim likovima.  

Tako je 2017. godine Ivica Osim osvanuo na stranama „Dnevnog avaza“ u novogodišnjem broju i pričao o stvarima koje nisu toliko uobičajene. Pa je rekao da, kako je stariji, sve više gleda „Animal planet“, upoznaje se s adetima svakoraznih životinja jer od obaveza ranije to nije mogao.

Tada je imao vremena i iz razloga što oko Nove godine nema mnogo fudbalskih utakmica, igraju tek Englezi na „Boxing day“ 26. decembra i neizbježno 1. januara, ali u međuvremenu – tapija. Odmaraju malo i fudbaleri.

I onda na pitanje je li, možda, malo previše fudbala, što doprinosi da nekad gledamo izrazito loše utakmice, Švabo lakonski dade sljedeći odgovor: „Ma šta, bolan, previše fudbala. Pa evo sad nema utakmica. Ne znam za druge, ali ja jedva preduram dan“.

Eh, tek sad bi ljubitelji fudbala možda mogli shvatiti ove riječi, a imat će, na kraju krajeva, najmanje dvadesetodnevni izazov. Pa, izvoli.

O tome kako li će sada Osim durati vlasnicima fudbalskih klubova nije bitno, njih brinu enormni finansijski gubici. Običan puk mori u čemu će sada, toliko naviknuti na fudbal, provoditi dane, a fudbalere i sve ostale sportiste, suočene s nečim što se nije desilo otkako je svijeta i vijeka, brine je li ih ko dotakao i koliko će izolacija trajati. „Sam u kući“ – treći dio, ali globalni.

„Upravnici“ svih mogućih takmičenja, također, ne znaju šta bi. Koliko će sve trajati i koga proglasiti šampionom. Svu apokaliptičnost koronavirusa možda i najbolje opisuje trenutno stanje u sportu.

„Hljeba i igara“, metafora je koja postoji odvajkada i tako precizno definira svaku svjetinu, danas, međutim, i ako ima hljeba – nema igara. Situacija o kojoj baš niko ni sanjati nije mogao. I na kraju, kažu, žale se kladioničari da jedva dva para mogu pronaći u ponudi. Kako li je tek njima...


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.