KOMENTAR DANA

Udar na ekonomiju

Posljedice pandemije sve su izraženije, a strah od gubitka radnih mjesta sveprisutan

Admir Jamaković. Avaz

Piše: Admir Jamaković

7.4.2020

Zabrinjavajući podaci objavljeni su jučer iz Porezne uprave Federacije BiH da su u drugoj polovini marta bez posla ostale 13.842 osobe. Samo za prva tri mjeseca za 67.668.784 KM je manje javnih prihoda u FBiH nego lani.

Pandemija koronavirusa veliki je udar za svjetsku ekonomiju, a pogotovo za one male, poput bosanskohercegovačke. I dok je u prvom planu, opravdano, borba za ljudske živote koje virus odnosi svakog dana, ekonomske posljedice pandemije sve su izraženije.

Strah od gubitka radnih mjesta je sveprisutan. Nažalost, još nema konkretnih mjera za oporavak bh. privrede. Eventualne subvencije i pomoć preduzećima samo će ublažiti ovaj udar na bh. ekonomiju. Nažalost, glas stručnjaka vlasti u našoj zemlji rijetko konsultiraju.

A toliko je u BiH neiskorištenog zemljišta za čiju obradu sigurno postoji interes. Samo je potrebno pružiti priliku svima da je obrađuju, za šta je potrebna prava strategija uz manja ulaganja.

O važnosti obrade zemlje nedavno je govorio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović pozvavši da bitku s virusom vodimo kroz obradu naših polja i bašti.

Ne tako davno mala kućna radinost mnoge od nas je održala u životu. Sadilo se čak i u saksijama na balkonima. Kreativnost je isplivala iz svih nas kada je ekonomija bila potpuno na koljenima.

A dok čekamo na izlazak iz krize, koja umnogome podsjeća na vrijeme posljednje agresije na BiH, potrebno je da se više okrenemo jedni drugima.

Zbog toga je potpuno u pravu dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Dželilović kada kaže da termin socijalna distanca treba zamijeniti terminom fizička.

Da poremećene vrijednosti, među kojima su na cijeni sebičnost i egoizam, barem u ovom vremenu vratimo na pravi kolosijek, mnogo smo napravili. Time će strah od zaraze i gubitka radnih mjesta biti podnošljiviji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.