KOMENTAR DANA

Bit će nafake

Ove godine zarada od turizma će, sada je već izvjesno, biti daleko manja od milijardu KM

Aldin Tiro. Avaz

Piše: Aldin Tiro

21.4.2020

Turistička mjesta u Bosni i Hercegovini poput sarajevske Baščaršije, Mostara, Počitelja, Međugorja, Travnika, Jajca i mnogih drugih ovih dana zjape prazna. 

Turistička sezona kako treba nije ni počela, a već je uništena.

Koronavirusodnosi, nažalost, i živote, ali u našoj zemlji, kao i u ostatku svijeta, nanosi i ogromnu ekonomsku štetu, što će se, sasvim sigurno, osjetiti i u godinama koje nam dolaze.

Ne broje se više turistički radnici koji su se prijavili na biro u gore navedenim mjestima i koji su izgubili svoj posao zbog pošasti zvane koronavirus.

Hoteli, apartmani, suvenirnice, restorani, kazandžijske radnje bilježe katastrofalne poslovne rezultate, a kada će biti bolje, ostaje da se vidi.

Prema zvaničnim podacima Službe za zapošljavanje HNK, radni odnos je prekinut za 1.213 osoba iz svih oblasti ugostiteljstva, trgovine i uslužnih djelatnosti.

Može se samo nagađati kako će to djelovati na dragulje iz Hercegovine poput Mostara, Blagaja i Međugorja.

Turistički radnici čekaju bolje sutra. Nakafu, kako vele, jer najvažnije je zdravlje i da svi ostanemo živi.

Kada je u pitanju vlast, konkretnog odgovora još nema. Ali vjerujemo da će ga biti uskoro, jer naša zemlja samo od turizma na godišnjem nivou zaradi oko milijardu maraka.

Ove godine ta cifra će, sad je već izvjesno, biti daleko manja. Svi prate mjere koje će donijeti viši nivo vlasti. Nadati se da će one dati rezultate i da će kazandžije u što skorije vrijeme ponovo lupati čekićima u svojim radnjama.

To će biti znak ozdravljenja, kako turizma, tako i ekonomije u globalu u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.