KOMENTAR DANA

Bosna između Istoka i Zapada

Ko je zasukao rukave i radio tokom krize, a ko iskoristio to vrijeme da supruzi složi - slagalicu

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

28.4.2020

Usud Bosne i Hercegovine je da stotinama godina opstaje između Istoka i Zapada. Nije nam to ništa novo, ali se svaki put iznenadimo kako ta granica često ide kroz našu zemlju, pa nas podijeli politički, ideološki, društveno, historijski...

Ovaj put podijelila nas je i epidemiološki.

Dva entiteta očito su oči uprla u različite dijelove svijeta. Dok se Federacija ugleda na Zapad pa, poput Hrvatske, a dalje i zemalja Evropske unije, postepeno ublažava mjere zaštite od širenja koronavirusa, Republika Srpska se okrenula na Istok.

U Srbiji, čije su, pak, oči u posljednje vrijeme najviše okrenute ka Kini, ne prate baš evropske tokove te su restrikcije i dalje među najstrožijima u svijetu i poručuju da će istrajati. Tako i Banja Luka djeluje koordinirano s Beogradom - ne popušta.

Koji će model, odnosno društveno-političko uređenje profitirati, jedno demokratsko, a drugo autoritarno, odnosno ono koje po mnogo čemu naginje ka autoritarnim režimima, pokazat će vrijeme koje je pred nama. Baš kao i na koji način će profitirati.


Fahir Karalić. Avaz

Međutim, korona će kad-tad proći, a ostat će još jedan dokaz ko gdje teži, te će dugo vremena demantirati dnevnopolitičke izjave koje se prilagođavaju datom trenutku.

Novo za nas je i to da su nas ova teška vremena podijelila i po mnogo drugih osnova. Na one koji vjeruju medicini ili teorijama zavjere, koji su za ili protiv vakcina...

Po običaju, nama najzanimljivije su podjele u politici, ovaj put na radnike i neradnike. Na one koji su na terenu i rade korisne, praktične stvari, i ove druge, koji svoju žrtvu vide u davanju telefonskih medijskih izjava i intervjua, Facebook statusima...

Nasreću, djela se pamte. Zna se ko je zavrnuo rukave i u najtežim trenucima odlučio da radi i bori se za narod, a ko je to vrijeme iskoristio da supruzi složi - slagalicu!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.