KULTURA

Održana premijera dokumentarnog filma „Izložba ‘92“ i postavka „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“

Projekat je dio programa obilježavanja 30 godina opsade Sarajeva „Dani sjećanja“

Piše: A.H.

9.5.2022

Posvećena likovnom događaju nastalom u prvim mjesecima opsade Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održana je premijera dokumentarnog filma „Izložba ‘92“ i izložba „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ posvećena kulturnom otporu u opsjednutom Sarajevu na samome početku rata. Izložba „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ nastajala je u okviru Umjetničke čete Regionalnog štaba TO, kasnije Prvog korpusa Armije BiH. Otvorena je u oktobru 1992. godine u Kamernom teatru 55, dok je svoje međunarodno predstavljanje imala 1994. godine u Modernoj galeriji Ljubljana.

Film i dokumentarna izložba su zasnovani na arhivskim materijalima iz tog perioda, kao i na svjedočenjima aktera ovih važnih događaja iz kulturne baštine Sarajeva i BiH.

Projekat je dio programa obilježavanja 30 godina opsade Sarajeva „Dani sjećanja“. Producent i organizator projekta je Mirsada Baljić i udruženje Art Colony.

Multimedijalna dokumentarna izložba „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ posvećena je likovnom događaju nastalom u prvim mjesecima opsade Sarajeva i fascinantna je priča o duhovnom i stvaralačkom otporu na samome početku rata u glavnom gradu BiH.

Projekat je nastao u okviru Umjetničke čete Regionalnog štaba TO Sarajeva, koja je formirana tokom ljeta 1992. godine i kroz koju je jednim dijelom artikulisan otpor umjetnika koji su tada djelovali u opsjednutom Sarajevu.

Pored teatarskih radnika i muzičara, značajnu ulogu imala je Likovna sekcija koju je vodila slikarka i galeristkinja Mirsada Baljić i upravo je ona, uz podršku Alme Suljević, Ane Kovač, Dževada Hoze, Jasmina Durakovića i drugih, pokrenula projekat kolektivne izložbe likovnih umjetnika koji su u tome trenutku djelovali u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.