SARAJEVO

Večeras počinje ovogodišnji AJB DOC Film Festival

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala predstavit će 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitovanju

Sa ranijih festivala. AL JAZEERA BALKANS

Piše: S. S.

9.9.2022

Projekcijom filma "Instagram porodica" Susanne Regina Meures večeras će na Kovačima biti otvoren ovogodišnji međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC Film Festival, koji će trajati do 13. septembra.

Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom.

Cilj AJB DOC Film Festivala je afirmisati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Takmičarska i netakmičarska selekcija filmova

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova, kao i programa AJB Prikazuje koji će biti prikazani u Cineplexx Sarajevo i online.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala predstavit će 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitovanju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazano pet najboljih naslova s evropskih i svjetskih festivala. Osim toga, bit će prikazana i tri filma u okviru programa AJB Prikazuje koji će se uskoro naći i u programu naše televizije.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB DOC Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Višednevni trening

Netakmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala „Last Minute Cinema“ predstavit će pet dokumentarnih filmova koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmisanim evropskim i svjetskim festivalima.

Filmovi koji budu predstavljeni u programu AJB DOC Film Festivala mogu biti odabrani za potpisivanje akvizicijskog ugovora s Al Jazeerom Balkans i prikazivanje u programu ove televizijske kuće.

U vrijeme održavanja festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će organizovan i višednevni trening. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV-kućama.

AJB DOC Film Festival, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.