JANUAR U TEATRU

Dramska predstava o "Medvjedima i ljudima" i balet "Panta Rhei" na repertoaru Narodog pozorišta Sarajevo

Obje predstave počinju u 19.30 sati

"Medvjedima i ljudima" i "Panta Rhei". NPS

N. Aj.

11.1.2023

Večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti izvedena dramska predstava "O medvjedima i ljudima" autora i reditelja Saše Anočića. Predstava počinje u 19:30 sati.

Saša Anočić je bio višestruko nagrađivani glumac, autor i reditelj, a svojom predstavom "Kauboji", postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu.


Stečeno "oštećenje"

- "O medvjedima i ljudima" je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko "oštećenje". To "oštećenje" ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju "medvjedi" – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo - govorio je Anočić o predstavi.

U predstavi igraju Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić-Redžepović, Vedran Đekić, Isa Seksan, Adnan Cico i Mirza Balić.

Dramska predstava o "Medvjedima i ljudima" - Avaz
Dramska predstava o "Medvjedima i ljudima" - Avaz
Dramska predstava o "Medvjedima i ljudima" - Avaz
Baletna predstava "Panta Rhei" - Avaz
Baletna predstava "Panta Rhei" - Avaz
+1

Baletna predstava "Panta Rhei" rađena u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač bit će izvedena u Narodnom pozorištu, u četvrtak, 12. januara 2023. godine, sa početkom u 19:30 sati.

"Panta Rhei" je zamišljen kao baletni triptih koji inspiraciju i osnovu nalazi u kompozicijama savremenih kompozitora. Prvi dio predstave nosi naziv "Sjenke", a koreografiran je na muziku svjetski poznatog italijanskog kompozitora Ludovica Einaudia.

Balet iz tri dijela

Drugi dio predstave je "Buđenje" za koji je muziku komponovao mladi, talentirani bh. kompozitor Toni Toplan. I treći dio "Tajna" rađen je na muziku afirmirane bh. kompozitorice Svjetlane Bukvich koja već dugi niz godina živi i radi u Njujorku.

U predstavi uz briljantne prve soliste Tamaru Ljubičić, Mihaila Mateescua, solističke dionice izvode mlada i talentovana Selma Efendić i solista Baleta NPS Boris Vidaković. Ostatak ovog dragocjenog ansambla čine Ana Kuzmanović, Zulejha Kečo, Albina Huskić, Lejla Bajramović, Elio Arnoldo Villa Garcia, Til Čmančanin, Denis Zhuchenko, Goran Staniškovski i Ivan Salonski.

Kostimografkinja je Amna Kunovac – Zekić, dok scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.