TRI TERMINA

Mađelijev "Ivanov" 6., 11. i 13. februara na repertoaru NPS-a

Postavio sam, možemo reći, praktički, sve što je Anton Pavlovič napisao za teatar, rekao je Mađeli

Detalj iz predstave "Ivanov". NPS

N. Aj.

2.2.2023

U ponedjeljak, 6. februara u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „Ivanov“ rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režijskoj postavci Paola Mađelija (Magelli).

40 godina rada

Sarajevska publika imat će priliku uživati u još dva izvođenja dramske predstave "Ivanov" koja su na rasporedu u subotu, 11. i ponedjeljak, 13. februara, sa početkom u 19:30 sati.

- Za svojih gotovo 40 godina teatarskog rada na scenu sam postavio tri puta "Višnjik", tri puta "Galeba" i dva puta "Platonova", uvijek u različitim zemljama sa različitim svjetonazorima. Kada bolje razmislim danas, javljaju mi se oprečne slike iz tih predstava. Jer nijedna od njih, pogotovo one istoga naslova, ni malo ne podsjeća na onu drugu. One su potpuno različiti autohtoni svjetovi.

Postavio sam i "Tri Sestre", "Ujka Vanju", sve Čehovljeve jednočinke. Možemo reći, praktički, sve što je Anton Pavlovič napisao za teatar. U većini ovih predstava sam radio sa svojom dramaturginjom Željkom Udovičić Pleština, sa kojom radim i danas dok ovo pišem.


Ivanov - Avaz
Ivanov - Avaz
Ivanov - Avaz
Ivanov - Avaz
Ivanov - Avaz
+5

Dugo smo razmišljali o "Ivanovu", Čehovljevom tekstu koji nikada do sada nismo postavljali i brzo smo shvatili da smo se uhvatili u koštac sa gotovo neosvojivom planinom - rekao je Mađeli.

Ko sve igra

U predstavi igraju Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Mađeli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Mađeli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.