ISTINA ILI IZAZOV

U SARTR-u podmladak poznatih roditelja radi komad: Prvi tekst kćerke Jasmile Žbanić u pozorištu

U glavnoj ulozi Sara Seksan, kćerka Aleksandra Seksana i Vedrane Božinović

Zoi Ibrahimović s roditeljima. Instagram

24.5.2023

U koprodukciji udruženja „Kontakt“ i Sarajevskog ratnog teatra SARTR počele su probe za predstavu „Istina ili izazov“ u režiji Alena Šimića. Autorica teksta je Zoe Ibrahimović, kćerka rediteljice Jasmile Žbanić i producenta Damira Ibrahimovića.

Premijera predstave planirana je za 23. juni, a reprizne izvedbe 24. i 25. juna.

Najdublje tajne

- Muškarci ne plaču naglas, a o najdubljim tajnama, traumama odrastanja i izazovima življenja u najosjetljivijoj starosnoj dobi – adolescenciji, najčešće se ne govori.

U društvu natopljenom transgeneracijskom traumom, maturirala je generacija 2018.-2022. Nakon proslave na vikendici okupit će se najbliži prijatelji, međusobno isprepleteni emotivnim nitima, odlučit će igrati igru „Istina ili izazov“. Iz benigne postmaturske zabave krenut će na vidjelo izlaziti fragmenti sjećanja na različita, uglavnom traumatična iskustva, poput kostura iz ormara – poručuju organizatori.

Prvi put u realizaciji pozorišne predstave učestvuju dramaturginja Zoe Ibrahimović, kostimografkinja Ella Bratić, scenografkinja Marina Paštar, dizajnerica Anja Stregar, a prve glavne uloge u profesionalnom projektu će ostvariti glumice i glumci Sara Seksan, kćerka Aleksandra Seksana i Vedrane Božinović, te Merjem Šiljak, Kerim Čutuna i Faruk Hajdarević. Asistentica reditelja je Ajla Bešić, dok je Mirza Rahmanović Indigo autor muzike. 

Ekipa predstave na jednoj od proba. Instagram

Generacijsko okruženje

- Osim što će kroz iskustvo nastanka jedne predstave u generacijskom okruženju istovremeno steći i ozbiljno profesionalno iskustvo, progovorit će o sebi i onome što proživljavaju, u okolnostima koje nisu naklonjene nikome ko nije privilegovan, a ponajmanje najmlađim.

Zrelost teksta Zoe Ibrahimović, osim što svjedoči o neupitnom talentu, pokazuje nam i koliko mlađi ljudi ozbiljno doživljavaju sve slojeve problema kojima ih je društvo, ili život ogrnuo.

Ova predstava namijenjena je svima koji ne žele zatvarati oči pred nekim od suštinskih tema naše današnjice.

Producentice predstave su Narcisa Cvitanović (Kontakt) i Maja Salkić (Sarajevski ratni teatar) – poručuju iz „Kontakta“.

Rediteljica o kćerki

- Zoe ima 22 godine i mislim da je povukla te neke moje gene. Sada ne znam da li je to baš genetski ili zbog toga što je boravila uz mene i supruga. Povukla je tu ljubav prema filmu, pozorištu, knjizi… Voli čitati i pisati – rekla je Jasmila Žbanić u nedavnom intervjuu za „Avaz“.

Ovo nije omladinska predstava, nju „samo“ realizuju mladi ljudi, ističu iz „Kontakta“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.