SARAJEVO

U galeriji "Mak" otvorene dvije izložbe

Riječ je o iziložbama "Isak Samokovlija", autorice Đane Kukić i "Razglednice iz Samokova i Čamkurija", autora Lybomira Nikolova

Sa otvaranja izložbi. N. Novaković

N. Aj.

1.6.2023

U galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorene su dvije izložbe "Isak Samokovlija", autorice Đane Kukić i "Razglednice iz Samokova i Čamkurija", autora Lybomira Nikolova.

Zajednička izložba rezultat je saradnje Historijskog muzeja Samokov iz istoimenog grada u Bugarskoj i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba "Isak Samokovlija" predstavlja život, profesionalnu i književnu karijeru ovog značajnog bosanskohercegovačkog književnika.

Otvorene dvije izložbe. N. Novaković

Izložbu čine skenirani primjerci originalnih eksponata iz izuzetno bogate zbirke koja je pohranjena u Muzeju a to su: rukopisi, fotografije, prepiska, lični dokumenti i trodimenzionalni eksponati, naslovnice prvih izdanja časopisa i knjiga.

Izložba "Razglednice iz Samokova i Čamkurija" predstavlja fotografije Samokova i Čamkurija na kojima su prikazani u različitim historijskim periodima.

Nakon uspješne posjete Repulici Bugarskoj i gradu Samokovu u kojem je u Historijskom muzeju u aprilu ove godine otvorena izložba "Isak Samokovlija", autorice Đane Kukić, nastala je kulturno-diplomatska saradnja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i ove baštinske institucije što predstavlja dobar uslov za njegovanje kulturno-diplomatskih veza naše države i Republike Bugarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.