KOLUMNE

Reprezentacija važnija i od NBA

Jusuf Nurkić

H. K.

21.7.2014

 

 

Vrijeme je za slavlje, Bosna i Hercegovina ima novog titana pod obručem - Jusufa Nurkića. Buduća NBA zvijezda pri dolasku u svoj novi klub Denver nagetse rekao je čelnicima da neće igrati pripremnu ljetnu ligu te da mu je važnije da zaigra za mladu reprezentaciju svoje zemlje na Evropskom prvenstvu B-divizije.

Čak i po cijenu nepotpisivanja ugovora u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, mladi centar rekao je svoje i odlučio se za domovinu. Sjajnim igrama na turniru u Sarajevu Nurkić je odveo mladi bh. tim u A-diviziju.

Jusuf Nurkić rođen je 23. avgusta 1994. godine u Živinicama. U mlađim kategorijama igrao je za slovensko Laško, da bi 2012. potpisao ugovor sa zagrebačkom Cedevitom. Izvjesno vrijeme proveo je na posudbi u Zadru, da bi se vratio u Cedevitu, s kojom je u prošloj sezoni osvojio duplu krunu, prvenstvo i Kup Hrvatske.

Nurkić je prosječno po meču ubacivao 11,5 poena uz 5,5 skokova. Na NBA draftu u junu ove godine kao 16. "pik" izabrali su ga Čikago bulsi, a potom u razmjeni poslali put Denvera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.