KOLUMNE

Nova zvijezda engleske lige

Muhamed Bešić

M. T.

30.7.2014


Čim je zaigrao za nogometnu reprezentaciju BiH u zagrijavanju za Svjetsko prvenstvo, više nije bilo pitanje hoće li Muhamed Bešić napustiti Ferencvaroš i skrasiti se u nekoj jačoj ligi, već u koji će klub otići.

Na kraju, mladi veznjak "Zmajeva" potpisao je za Everton, postavši treći bosanskohercegovački fudbaler u engleskoj Premijer ligi. Dobar potez ili ne, pokazat će vrijeme, ali prema prvim reakcijama s Otoka, Bešića u Evertonu čeka lijepa budućnost. Ako bude pokazao borbenost iz Brazila kojom je opčinio svijet, za nasljednika Elvira Rahimića na poziciji zadnjeg veznog igrača u reprezentaciji neće biti briga.

Bešić je rođen 10. septembra 1992. godine u Berlinu. Prije nego što je 2012. otišao u Ferencvaroš, nastupao je za Hamburg, koji je morao napustiti zbog sukoba s trenerom Torstenom Finkom.

Prvi od 12 nastupa za A-reprezentaciju BiH Bešić je zabilježio u novembru 2010. u prijateljskoj utakmici protiv Slovačke. Njegovo pozivanje u Brazil izazvalo je čuđenje naše javnosti, ali Muhamed se pokazao pravim pogotkom selektora Safeta Sušića, kao fudbaler na kojeg bi se naš tim mogao dugo oslanjati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.