KOLUMNE

Doktorski podvig

Edib Jaganjac

M. Ču.

31.7.2014

 

Mnogo je ratnih priča i iskustava iz BiH koje danas, 22 godine poslije, ostavljaju bez teksta. Jedna od takvih je ona iz Trebinja u kojoj je Srđan Aleksić svojim tijelom zaštitio komšiju Bošnjaka, a njegovo dobro djelo kroz film ponovo uveličao i sačuvao od zaborava reditelj Srdan Golubović.

Nedavno je i hirurg Edib Edo Jaganjac objavio knjigu "Sarajevska princeza", u kojoj je ispričao nevjerovatnu priču djevojčice Irme Hadžimuratović, njegove pacijentice iz rata, za čiji se život u Vojnoj bolnici borio lavovski. Nije želio dozvoliti da nedužni dječiji osmijeh nestane, nije želio i nije mogao prihvatiti da mali anđeo izgubi život nepravedno. U ratu. Od gelera.

Upustio se u bitku s tadašnjom surovom realnošću, jer za Ediba Edu Jaganjca jedino je bilo važno živjeti kao čovjek. I radio je sve što je mogao da to i ostane. Nažalost, Irma je izgubila bitku, a doktor u svojoj knjizi bez dlake na jeziku proziva sve one koji su joj mogli pomoći, a nisu.

Edo Jaganjac rođen je 1957. godine u Sarajevu, gdje je završio Medicinski fakultet. Specijalizaciju iz hirurgije završio je u Zenici. Radio je u Vojnoj bolnici, koju je napustio poslije slučaja Irme Hadžimuratović i otišao u Češku. Kao traumatolog radi u univerzitetskoj bolnici Motol u Pragu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.