KOLUMNE

U ime pravde i istine

Oliver Frljić

M. Ču.

6.8.2014

 

Kroz pozorišne predstave progovara o „zabranjenim" temama, raznim zločinima, pa i o onima iz ratnih devedesetih - u ime pravde i istine. Reditelj Oliver Frljić kroz svoj rad preuzima moralnu odgovornost za koju nadležne institucije u ovom društvu nisu spremne, jer u umjetnosti, za razliku od prava, ne postoji zastara slučaja.

Frljić se bori za prostor javnog sjećanja na one koji više ne mogu govoriti, jer se  nacionalno ili ideološki nisu uklapali u vizije vladajućih fašista i njihovih sljedbenika. Želi promijeniti sliku u kojoj se još spotičemo o leševe onih koji nisu dobili pravo da budu ukopani. Za nesebično zalaganje i borbu ovaj Travničanin ovogodišnji je dobitnik  Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki "Izvor".

Oliver Frljić je pozorišni reditelj čija se karijera proteže od sredine devedesetih, kada osniva amatersku grupu “La Cheval", pa do nedavnog imenovanja za direktora Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.