KOLUMNE

Sudbina borca

Vejsil Ibrahimović

Autor:E. D. Š.

22.8.2014

Vrlo često borci u BiH znaju kazati da ne priznaju kvalifikaciju "demobilisani", jer onaj ko se borio za svoju zemlju, voli je do smrti i to osjećanje ne da se "demobilisati", kao ni njihova uloga boraca. Vejsil Ibrahimović jedan je od njih. Kaže da ništa nije tražio od države kada je krenuo da je brani, ali naglašava da ga boli činjenica što su borci zaboravljeni od svih. 

Vejsil danas kao penzioner preživljava od 326 KM u Hrasnici kod Sarajeva, a bio je četiri godine u Armiji RBiH, nosilac je niza priznanja. Odlikovan je i ordenom američke vojske. Lično mu ga je predao general Vesli Klark (Wesley Clark) za herojsko djelo spašavanja američkih diplomata na Igmanu. 

Vejsil Ibrahimović sa svojim saborcima iz 104. viteške motorizovane brigade tog 19. avgusta 1995. godine u jutarnjim satima spašavao je američke diplomate i francuskog vojnika iz prevrnutog i zapaljenog transportera UNPROFOR-a. Nažalost, najveći dio delegacije koja se vraćala iz mirovne misije nije preživio, ali herojsko djelo boraca ARBiH ostaje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.