KOLUMNE

Povratak u Sarajevo

Eni Lajbovic

Autor:M. Ču.

24.8.2014

Poznata fotografkinja Eni Lajbovic (Annie Leibovitz) ponovo je posjetila Sarajevo, grad u kojem je pod kišom granata svojom kamerom bilježila užase rata. Tada je napravila seriju fotografija koje su obišle svijet, a najveći odjek imale su "Krvavi bicikl" i "Poljubac".

Poznata je kao fotografkinja slavnih. Slikala je velikane poput Džona Lenona (John Lennon), Anđeline Đoli (Angelina Jolie), Džonija Depa (Johnny Depp), Kate Mos (Moss), Baraka Obame (Barack)... Njen povratak u bh. prijestonicu izazvao je veliku medijsku pažnju, a razlog zbog kojeg je Eni ponovo zakoračila na bh. tlo je svadba prijateljeve kćerke.  

Eni Lajbovic rođena je 2. avgusta 1949. godine kao treće od šestero židovske djece. Majka joj je bila plesačica, a otac pukovnik u američkim zračnim snagama. Kako se otac zbog posla često morao seliti, fotografiju je otkrila u vrijeme dok su živjeli na Filipinima. U srednjoj školi zainteresirala se za umjetnost te je počela s pisanjem i sviranjem raznih instrumenata. Kada su se preselili u San Francisko, upisala je fakultet umjetnosti i učila slikati. Poznata je i po romantičnoj vezi s književnicom Susan Zontag (Sontag). Ima troje djece.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.