KOLUMNE

Historijska uloga

Husein ef. Kavazović

T. L.  

15.9.2014

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović našao se s prvim danom izborne kampanje na teškom iskušenju. Deklarirani stav Rijaseta IZBiH da se vjerska zajednica Bošnjaka neće priklanjati nijednoj političkoj stranci niti će se njeni vjerski objekti zloupotrebljavati brutalno je testirala Stranka demokratske akcije (SDA).

Njeni aktivisti su u Sarajevu iskoristili prvu džumu u kampanji da u džamijama dijele bilten, dok su u Mostaru „zapikali“ džamiju Koski Mehmed-paše za promociju kandidata. Narod bi rekao, nastupili su đonom. No, reis Kavazović se pokazao principijelnim i odlučnim. Zloupotrebe su promptno naišle na oštru osudu poglavara Islamske zajednice, a skup u Mostaru je otkazan. Nije SDA, u nekim drugim vremenima, navikla na takav tretman - ozbiljan i pošten stav.

Mnogi će reći da je ef. Kavazović ovime udario toj stranci nezapamćenu javnu ćušku i šamar, ali ovdje nije riječ o odnosu reisa prema jednoj partiji, već o principijelnom stavu koji važi i mora važiti za sve. Naravno, posebno za one koji krše dogovoreni stav IZBiH.
Ovakvom odlukom reis Kavazović je stao kao predvodnik onih koji brane vjeru i IZBiH od političke instrumentalizacije i čuvaju njenu čistoću. Nije to, razumije se, uopće bilo lahko. Niti ovo znači da je bitka za odbranu islama, ali i BiH, od ove vrste prevare i zloupotrebe završena.

Ali širokoumni reisu-l-ulema, bivši muftija tuzlanski, nije taj koji je godinama pleo veze IZBiH i jedne političke stranke. On ih je zatekao i zato danas zaslužuje duboko poštovanje i pohvale. Njegov čvrst stav iznesen nakon medijskih izvještaja o pokušajima lova na glasače u vjerskim objektima umnogome je historijski preokret i jasna najava drugačijih odnosa, poštenijih i transparentnijih, od čega korist mogu imati svi - i Islamska zajednica, vjera i vjernici, ali i politika u Bosni i Hercegovini.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.