KOLUMNE

Lider protiv zla

Barack Obama

G. M.

26.9.2014

Američki predsjednik Barak Obama (Barack) poveo je globalnu koaliciju u borbu protiv terorista okupljenih u grupi Islamska država (IS). Obama je najavio uništenje ove grupe koja je počinila zločine kojima je zgrozila čitav civilizirani svijet.

Obama je na taj način pokazao da je Amerika praktično jedina zemlja koja ima kapacitet i hrabrost da povede misiju tako velikih razmjera, koja uključuje napade na teritorij dvije države (Irak i Sirija) te globalnu akciju presijecanja mreže finansiranja i podrške IS-u.

U tome su mu se pridružile skoro sve demokratske države, od razvijenih članica Evropske unije, pa do arapskih zemalja. I u tome je dodatna snaga SAD. Osim najmoćnije vojske svijeta, Sjedinjene Američke Države uživaju i povjerenje ostatka svijeta, koji u njima prepoznaje lidera.

Obama, koji je u početku mandata vodio kampanju povlačenja trupa SAD iz pojedinih ratom zahvaćenih zemalja u kojima su bili američki vojnici, pokazao se, također, kao istinski lider koji ima hrabrosti stati na kormilo koalicije zemalja spremnih da se uhvate ukoštac sa zlom!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.