KOLUMNE

Borac za prava logoraša

Jasmin Mešković

S. D.

20.10.2014

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, neumorni je borac za zaštitu prava bivših zatočenika logora u našoj, ali i susjednim zemljama. Uprkos tome što su vlasti ostale gluhe i nijeme i na probleme bivših zatočenika, Savez s Meškovićem na čelu ne odustaje od zahtjeva za donošenje državnog zakona o zaštiti žrtava torture, te podnošenja tužbi logoraša protiv domaćih i vlasti zemalja u regionu, kako bi barem jednim dijelom nadoknadili štetu pretrpljenu u zatočeništvu.

Mešković je više puta isticao da su te tužbe nužno zlo, kojima se pokušava skrenuti pažnja vlasti na probleme logoraša. Nažalost, tužbe su opet najviše koštale same logoraše, koji kroz sudske procese ponovo proživljavaju strašne dane iz vremena zatočeništva, a dodatni su udar na njihove džepove zbog skupih advokata i visokih sudskih troškova.

Država i dalje šuti o ovom problemu, a Mešković uporno ponavlja da logoraši zakonom ništa posebno ne traže. Osim da se prizna da je bilo logora u BiH. I da su logoraši u tim logorima ubijani, mučeni, silovani... Da onaj ko je izašao iz logora živ ima pravo na penziono-invalidsku zaštitu, da ima prava iz radnopravog odnosa.

Jasmin Mešković rođen je 1967. godine u Čeliću. Bio je zatočenik logora u Sremskoj Mitrovici u Srbiji 1992. godine. Na čelu Saveza logoraša BiH je od 2013. godine.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.