KOLUMNE

Zlo izašlo iz boce

Ličnost dana Vojislav Šešelj

S. N.

9.11.2014

Nakon 11,5 godina ratni zločinac Vojislav Šešelj izlazi iz pritvorske jedinice Tribunala u Hagu na privremenu slobodu. Neki istaknuti predstavnici nevladinog sektora kažu da je ovaj akt Haškog suda motiviran samo željom da Šešelj ne umre u zatvoru. On je, naime, razjeden rakom. Izgleda da je Božija kazna još jednom bila brža od ovozemaljske.

To neće donijeti utjehu porodicama, pa ni smiraj brojnim žrtvama Šešeljevog ludila.

A ko god bar i letimično pogleda šta je on radio i govorio u protekle barem tri decenije, morat će makar pomisliti da se ne radi o normalnoj osobi. Od prizivanja rata, organiziranja četničkih formacija za pogrome nad nesrbima, divljanja po političkoj sceni Srbije i skandaliziranja Tribunala, Šešelj ima samo jednu konstantu - rastuće ludilo.

Njegov lik i djelo oličenje su zla koje je evo „izašlo iz boce“.

Od zagriženog komuniste i titoiste za kratko je vrijeme Šešelj prešao u vodećeg srpskog nacistu. I nije on toliki problem koliko su oni koji ga i danas slijepo slijede i veličaju. Nasreću, sve ih je manje kako Šešelj zajedno sa zlodjelima i sljedbenicima ide tamo gdje mu je odavno mjesto - na smetljište historije.

Vojislav Šešelj rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu. Oženjen je i ima četiri sina.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.