KOLUMNE

Na putu istine

Ličnost dana Hasan Nuhanović

Autor:B. T.

15.11.2014

Hasan Nuhanović ne posustaje na svom putu istine. Skoro dvije decenije nakon srebreničkog genocida, u sudskim klupama hrabro, jasno i glasno govori o propustima UN-a koji su napravljeni tokom agresije na BiH.

Neumorno ponavlja da su Holanđani svjesno poslali u smrt njegove oca i brata te hiljade drugih Bošnjaka, predajući ih u ruke krvoloka predvođenih Ratkom Mladićem.

Tog 13. jula 1995. godine Nuhanović je ostao živ jer mu je na grudima visila akreditacija Ujedinjenih naroda, ali ovaj Srebreničanin ne zaboravlja kako su Holanđani njegove sunarodnike istjerali iz baze. Uradili su to, kako danas svjedoči, „na pedantan, zapadnoevropski način, sve po evropskim standardima“.

Borbu s vjetrenjačama Nuhanović je nastavio i ovih dana, na saslušanju u Vrhovnom sudu u holandskom Arnemu, gdje je počelo obnovljeno suđenje Tomasu Karemansu (Thomas Karremans), bivšem komandantu holandskog bataljona vojnih snaga UN-a, koji je, umjesto da štiti Bošnjake u „zaštićenoj zoni“, ispijao zdravice sa srpskim dželatima.

Hasan Nuhanović bivši je prevodilac UN-a u Srebrenici, gdje je izgubio roditelje i brata. Objavio je brojne tekstove o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. objavio je knjigu „Pod zastavom UN - međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.