KOLUMNE

Režirao sramotu

Ličnost dana Claudio Ranieri

A. M.

16.11.2014

Italijanski nogometni stručnjak Claudio Ranieri tokom impresivne trenerske karijere vodio je Napoli, Fiorentinu, Valensiju, Atletiko Madrid, Čelzi, Romu, Juventus, Inter, Monako, a onda je u julu ove godine odlučio s klupskog prijeći na reprezentativni nogomet i preuzeo selekciju Grčke.

Čelnicima Nogometnog saveza Grčke bilo je dovoljno samo četiri mjeseca i isto toliko mečeva da se Ranijeriju zahvale za urađeno, jer skor od tri poraza i remi svakako da ne zadovoljavaju apetite čelnih ljudi nekadašnjih evropskih prvaka i 18. selekcije svijeta.
Kap koja je prelila čašu i Ranijeriju ostavila veliku i neizbrisivu mrlju u blistavoj biografiji jeste sramotan i skandalozan poraz od 185. selekcije svijeta - Farskih Otoka (0:1).

Zemlja koja ima 49.000 stanovnika, čija je ukupna tržišna vrijednost 1,5 miliona eura, očitala je u srcu Atine lekciju iz nogometa i savladala 60 puta skuplju grčku reprezentaciju. Kao selektor, Ranijeri snosi najveću odgovornost za ovu neviđenu sramotu.

Italijanski stručnjak rođen je 20. oktobra 1951. u Rimu, a tokom trenerske karijere uspio je osvojiti italijanski kup s Fiorentinom, s Valensijom Kup kralja, Intertoto Kup i UEFA Superkup.

 

 

   

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.