KOLUMNE

Na braniku Evrope

Angela Merkel

B. T.

19.11.2014

Bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer (Margaret Thatcher) svojevremeno je nosila titulu čelične dame u svjetskoj politici. U novijoj povijesti, tom titulom, i to mnogo više na vanjskopolitičkom planu, mogla bi se okititi i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se ne libi lupiti šakom o sto, čak i liderima poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njemu je nedvosmisleno poručila da makne prste od Bosne i Hercegovine i Balkana, dajući mu jasno do znanja da se Evropska unija neće pokoriti aneksionističkoj politici s istoka. Kako kažu, oštrina ove političarke blagog lica i čvrstog stava dolazi do izražaja samo u izuzetnim slučajevima, a takvih je u njenoj karijeri bilo poprilično.

Kriza je riječ koju Merkel često izgovara, ali svojim potezima bezbroj je puta pokazala da se s njom zna nositi, što potvrđuje i činjenica da je na čelu zemlje s najjačom evropskom privredom. Iako je u javnosti nerijetko predstavljana kao nepopustljiv i nemilosrdan diktator, zbog strogih mjera koje nameće, izborni rezultati i treći kancelarski mandat govore upravo suprotno o najmoćnijoj ženi Evrope.

Merkel je rođena 17. jula 1954. godine u Hamburgu, odrasla je i školovala se u Istočnoj Njemačkoj. Posljednja akademska titula bio joj je doktorat iz fizičke hemije. Političku karijeru počinje izborom Helmuta Kola (Kohl) za kancelara ujedinjene Njemačke, u čijoj je vladi 1991. godine bila prvi put ministar za omladinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.