KOLUMNE

Svjetsko priznanje

Sabiha Husić

M. Aš.

23.11.2014

Zeničanka Sabiha Husić dobitnica je nagrade "Žena svijeta" za 2014. godinu, koju dodjeljuje američka organizacija "Women for Women International" iz Njujorka.

Riječ je o nagradi koju je Husić dobila za kontinuiran rad na promociji pravde i podrške žrtvama seksualnog nasilja u BiH i u svijetu. Ovom nagradom Husić se pridružila ranijim dobitnicama, bivšoj američkoj državnoj tajnici Hilari Klinton (Hillary Clinton) te svjetski poznatoj dopisnici CNN-a Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour).

Husić se kao direktorica nevladine organizacije "Medica" Zenica već skoro 20 godina snažno bori za zaštitu žena i djece koji su preživjeli silovanja i bili žrtve seksualnog nasilja tokom ratnih stradanja.

Posljednjih godina blisko sarađuje s Anđelinom Đoli (Angelina Jolie), koja je u više navrata posjetila BiH uključivši se u ovu problematiku upravo na inicijativu Husić.

Husić je izabrana za dobitnicu Evropske nagrade za aktivnu građanku i profesionalni rad 2009. godine. Lani je bila jedini predstavnik regiona na Svjetskom forumu za pravdu. Rođena je u Vitezu. Psihoterapeutkinja je i islamska teologinja. Zajedno s dvije žene iz Švicarske vodi Evropski projekt za interreligijsko učenje, koji okuplja kršćanke i muslimanke iz pet zemalja radi promoviranja razumijevanja, mira i tolerancije.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.