KOLUMNE

Riječima podsjeća na sarajevsku patnju

Alma Lazarevska

H. L.

4.12.2014

Zbirka kratkih priča "Smrt u Muzeju moderne umjetnosti", sarajevske autorice Alme Lazarevske, prvi put je objavljena godinu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u Sarajevu.

Vrsna autorica, koja ne voli senzacionalne zaplete i bizarnosti, ovo djelo na engleskom jeziku objavila je u junu ove godine u izdanju londonske izdavačke kuće "Istrosbooks". Upravo taj prijevod našao se na listi 25 najboljih knjiga u dablinskim dnevnim novinama "The Irish Times".

Autorica svojim riječima, svojim retoričkim pitanjima, cijeli svijet i danas podsjeća na sarajevsku patnju. Vještim riječima kroz priču prenosi doživljaje građana, koje, dok sjede skriveni u podrumu od granata, spopada užasna žeđ, dok samo nekoliko spratova više stoji frižider, pun mlijeka...

Alma Lazarevska rođena je 9. marta 1957. godine u Velesu, u Makedoniji. Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet, Odsjek komparativna književnost i teatrologija, završila je u Sarajevu. Piše i objavljuje narativnu prozu, eseje i kolumne od 1981. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.