KOLUMNE

Borba za istinu

Ličnost dana Bakira Hasečić

A. L.

6.12.2014

Sretna sam jer znam kakva je horda zla okorjelih četnika uhapšena, rečenica je kojom je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", prokomentirala hapšenje osumnjičenih za zločine u Štrpcima i Višegradu.

Naime, po naredbi Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, na području BiH i Srbije uhapšeno je 15 osoba od kojih 10 u BiH, a pet u Srbiji.

Nakon 22 godine borbe za golu istinu, stalnim podsjećanjem na golgote koje je preživjela sa svojim Višegrađanima i čineći sve da ruka pravde stigne sve zločince, Hasečić je smogla snage i izustila to - da je konačno sretna.

Hasečić je jedna od rijetkih preživjelih žrtava koja otvoreno i bez straha za svoj život upire prstom u one koji su silovali nevine žene i okrvavili ruke ubijajući Bošnjake u Višegradu i istočnoj Bosni. Nije poklekla ni pred zastrašivanjima i brojnim prijetnjama koje je dobivala i trebala bi biti primjer mnogima kako se treba boriti za istinu i pravdu.

Bakira Hasečić rođena je 30. juna 1953. godine u Višegradu, gdje je završila osnovnu školu. Srednju školu završila je u Sarajevu. Više od 20 godina radila je u administraciji u Općini Višegrad. Udata je i majka je dvije kćerke. Od 2003. godine nalazi se na čelu Udruženja "Žena-žrtva rata".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.