KOLUMNE

Glas razuma

Selvedin ef. Beganović

E. T.

11.12.2014

Selvedin ef. Beganović iz Trnova kod Velike Kladuše među prvima je digao glas protiv vrbovanja i slanja omladine na sirijsko i iračko ratište te oštro kritizirao ovu praksu u otvorenom pismu koje je prošle godine uputio Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH.

Njegov glas, glas razuma, mogao ga je doći glave, jer ga je prije tri dana napala nepoznata osoba nanijevši mu teške povrede nožem. Nije ovo prvi put da je ef. Beganović napadnut. Već su ga ranije pokušali zastrašiti podmetanjem požara pod automobil, prijetnjama da će mu ubiti djecu, bio je i na meti drugih uvreda, ali ništa ga nije pokolebalo da povuče riječi.

Napad na ef. Beganovića opasna je poruka Bošnjacima koji su stoljećima prakticirali islam, s iskrenom vjerom u Boga, živeći sa svojim komšijama, a ne pored njih. Ovo nije samo napad na imama iz Trnova, ovo je napad na sve Bošnjake koji stoljećima njeguju tradiciju.

Selvedin ef. Beganović rođen je 1971. godine u Zenici. I njegov rahmetli otac bio je imam i profesor u Medresi u Visokom. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Oženjen je i otac dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.