KOLUMNE

Direktor na ponos BiH

LIČNOST DANA Almir Džuvo

F.V.

16.12.2014

U situaciji kada je Bosna i Hercegovina poznata samo po negativnim događajima i kada njene strukture važe kao nesposobne, neodgovorne, i loši partneri i po međunarodnu zajednicu, napokon jedna dobra vijest.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) tako je javno pohvalila izuzetan doprinos Obavještajno - sigurnosne službe (OSA) i njene napore da sigurnost naše zemlje, građana i strateških država bude veća.

Podatak da naša obavještajna služba spada u red lidera u borbi protiv terorizma i svih drugih radikalnih ideologija zaista je ohrabrujući.

Dodatno, OSA ima izuzetan doprinos i u raskrinkavanju mnogih kriminalnih organizacija. S tim i takvim rezultatima, naravno, javnost uglavnom nije upoznata, ali jesu nadležna tužilaštva i oni koji se brinu o sektoru sigurnosti.

Činjenica da OSA-u od prvog dana njenog osnivanja - što je uvijek najteži posao – uspješno vodi Almir Džuvo jeste veliko priznanje ovom samozatajnom profesionalcu.

Njega u mnogim centrima svijeta srdačno dočekuju na najvišem profesionalnom nivou. Štaviše, on je u Sarajevu prije nekoliko godina bio domaćin tadašnjem šefu CIA-e, a više puta je u Vašingtonu bio priman na tom nivou. To dovoljno govori samo po sebi.

Također, obavještajna saradnja sa zemljama Evropske unije (EU), regiona, ali i državama diljem svijeta, od OSA-e je načinila respektabilnu agenciju i, nažalost, rijedak dokaz da ova zemlja može biti mnogo uspješnija nego što jeste i da ima ljude koji svoj posao mogu raditi po najvišim svjetskim profesionalnim i demokratskim standardima.

Zato je Džuvo s razlogom zaslužio sljedeći javni kompliment Ambasade SAD: I dalje smo impresionirani profesionalizmom osoblja OSA-e i njihovom predanošću da služe i štite sve građane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.