KOLUMNE

Kome smeta naš Amerikanac

Ličnost dana Stiv Ric

Autor:Al. B.

18.12.2014

Snagom, saburom i dostojanstvom kojima podnosi sve medijske i atake na društvenim mrežama Stiv Ric (Steve Reitz), Amerikanac s goraždanskom adresom, mnogo više od svojih napadača pokazuje vrline jednog Bosanca. "Stiv je u BiH da bi lakovjerne Bošnjake preveo na katoličanstvo" - suština je optužbi na račun čovjeka koji je još 1997. stigao u našu zemlju da bi stanovništvu pomogao da izgradi svoje kuće.

Napadima ne želi pridavati pažnju, ističući da su reakcije sredine u kojoj živi potpuno suprotne, da ga ohrabruju brojni prijatelji koje je ovdje stekao te da nema namjeru ići iz Goražda.

Od 2001. godine je sunčanu Floridu zamijenio Bosnom i Hercegovinom u kojoj je prvi put vidio snijeg. U Goraždu je izgradio "Hope centar", a bio je i posrednik u brojnim humanitarnim aktivnostima između SAD i BiH u kojima su siromašni, stari i djeca uvijek bili prioritet.

Srca sugrađana definitivno je osvojio prije dvije godine, kada je danonoćno čistio snijeg s gradskih ulica i pomagao utovaranje uglja za kotlovnicu bolnice. Radio je srcem, bez naknade, obrazlažući to riječima: "Voli svog komšiju kao samog sebe".

Zato, podrška koja ovih dana stiže ovom čovjeku ne iznenađuje, jer mir, dobro, humanost, tolerancija i požrtvovanost su vrijednosti koje promovira. Stiv Ric rođen je 10. decembra 1962. godine. Sa suprugom Kim ima tri kćerke Lorin (Lauren), Dženu (Jenna) i Rebeku (Rebekah).

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.